söndag 31 juli 2011

Nästa projekt - Esmeralda III

Hur mycket jag än älskar att vara ute i Esmeralda måste jag ändå komma med ett erkännande... Drömmen om Esmeralda och att bestämma hur hon ska se ut och fungera, att följa bygget steg för steg, är kanske ännu större.

Så nu när hon är klar börjar man så smått fundera på nästa projekt. Esmeralda III. Vad det kan bli är ännu höljt i dunkel. Önskemålen är (i prioritetsordning) 1. Skönhet, 2. Bekväm framfart i 18 knop, 3. Övernattning för två (kräsna) vuxna.

Vidare måste hon vara smidig att hantera, det ska vara lätt att kroka i bojen och sedan hinna fram till bryggan med bibehållen värdighet och utan fara för liv och egendom, varken egen eller båtgrannens.

Sedan har man ju naturligtvis vissa begränsningar. Det kan inte dra iväg alltför överstyr med kostnad och byggtid. Projektet måste vara någorlunda hanterbart...

Med dessa begränsningar i fara surfar jag nu runt efter ritningar. Och jag har hittat några mycket intressanta modeller från Lidgard Yacht Design i Australien. Bland annat denna vackra 38-fotare.

Lidgard är långt ifrån främmande för den nordiska traditionen och har flera "skärgårdskryssare" bland sina modeller. Dock i jämförelsevis stora format mot vad vi är vana vid i våra vatten.

Att låta bygga båt efter eget huvud och efter egna specifikationer är inte billigare än att köpa något som redan finns, men det är mycket roligare och rekommenderas varmt. Och du får något som är precis som du vill ha det, och som ingen annan har.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar