måndag 1 augusti 2011

Dodger - Fast Launch


Och tankarna på nästa Esmeralda går vidare... De specifikationer jag fastställde, skönhet, 18 knop och övernattning för 2, måste mötas av teknisk och ekonomisk relevans.

Bateau.com är en känd och seriös webbplats för att handla både ritningar och hela byggsatser och de har ett par intressanta modeller. Hummerbåtarna från den amerikanska östkusten är ju sanslöst läckra, men blir antagligen avancerade i överkant.

Bateau's modeller är anpassade för modern byggteknik. Visserligen i trä, men med de avancerade lim och ytbehandlingsmaterial som utvecklingen har kommit att erbjuda. (Läs epoxi.)

Om man vill fortsätta på Esmeraldas inslagna väg och gå old school, finns det också alternativ. Konstruktören William Atkin har ett stort antal båtar på sin meritlista, och de är konstruerade efter traditionella byggmetoder. Mer true, förvisso, men båda har sina fördelar och nackdelar. Hursomhelst har jag fastnat lite för en modell kallad Dodger.

Eleganta linjer, lagom fart och plats för tupplur. En fördel är att det är en jagarskärm istället för vindruta. De senare är svåra att få till så att det ser proffsigt ut och fungerar bra. Och jag har fortfarande inte stött på den vindrutetorkare på en fritidsbåt som fungerar tillfredsställande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar