tisdag 13 mars 2012

Esmeralda i TV och motorbryderier

Solen börjar äntligen lysa liv i mark och människa och det börjar snart bli dags att väcka upp Esmeralda ur sin vinterdvala. Botten ska målas, skrovet ska oljas och däcket och detaljer ska få ett ytlager fernissa efter att ytan ruggats upp en smula med fint sandpapper. Om tid och feeling infinner sig tror jag att durkar och skott bör få ett ytterligare lager ljusgrå färg.

En påminnelse om att det börjar bli dags var att Esmeralda skymtade förbi på tv häromdagen! Precis i början av 5:e avsnittet av SVT's program Drömmen om landet har vi fångats på bild.
Sedan är det den stora fråga jag inte riktigt kan sätta ned foten om. Motorn - Albin O21 Kombi - är både mysig och tidstypisk, men det är en gammal konstruktion med äldre tiders standard för ständigt skötsel. Dessutom är kombisystemet med vridbara propellerblad en liten tröskel att ta sig över för den som är ovan och meningen är att alla ska kunna använda båten.

Om man tar hand om motorn på rätt sätt är den säkert mycket driftsäker, men det finns ständigt en liten surrande underton av oro som kanske hindrar oss från att njuta av Esmeralda fullt ut.

När Esmeralda nästan var färdig ville jag byta till en modern dieselmotor, men med tanke på att Albininstallationen var på plats och att vi kanske inte skulle fått i ny motor i rimlig sommartid, fick bytet bero.

Det finns tre saker som bör åtgärdas på motorn om den ska vara kvar: Manöverspaken står inte still när man släpper den. Efter några sekunder kan den bestämma sig för att slå full back, vilket kan bli spännande i överkant. Samma spak måste också få ett spår att löpa i i motorhuset, så att luckan kan vara stängd fast spaken är kvar.

Ladd- och oljetryckslamporna har aldrig funkat, utan lyser hela tiden. Något jordfel antagligen.

När den blir varm ryker det lite väl mycket om den. Jag har frågat runt på framförallt träbåtsakutens forum och folk verkar anse att det är normalt. Jag tycker inte riktigt att det är OK, jag vill kunna åka omkring och till och med kunna öppna motorluckan utan att riskera att sota ned ljusa kläder. Fånigt? Kanske, men vi använder båten främst för finturer. :-)

Så, pros and cons.

Albin, fördelar:
Systemet finns på plats.
Tidstypiskt och mysigt.
Går väldigt mjukt och låter skönt.

Albin nackdelar:
Ständigt servicebehov
Osäker driftsäkerhet

Modern diesel, fördelar:
Driftsäker, lättskött och minimalt servicekrav.
Något lättare att köra, eftersom det i så fall blir fråga om konventionellt backslag.

Modern diesel, nackdelar:
Antagligen mer vibrationer och oljud.
Kostnaden. Att få ett nytt system på plats kommer att gå på säkert 50 000:-

När det gäller bränsleekonomi kanske dieseln är något snålare, men det är inget problem - Albinmotorn drar så löjligt lite bränsle att det nästan inte märks.

Huvudspåret blir kanske att lägga en del av dieselbudgeten till att få Albinsystemet i toppskick?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar