tisdag 26 juli 2011

Om Esmeralda II


Esmeralda II är alltså en öppen snipa, byggd på båtbyggarskolan i Stensund utanför Trosa. Förlagan är en Skånesnipa från Öster Jär byggd 1958 av Malte Göransson, uppmätt och avritad 1980. (Mer info på Bertil Anderssons webbplats om uppmätta allmogebåtar.)

Däcket är dock vad som måste beskrivas som en fri tolkning. De traditionella fiskesniporna var helt öppna, men vi ville ha lite ögongodis, lite stuvutrymme och plats för batteri och sådant skyddat från väder och vind.

Motorn är en Albin O21 Kombi. "Kombi" innebär alltså att den saknar traditionellt backslag och har istället ett system med vridbara propellerblad. Med en spak regleras stigvinkeln mellan fram och back och mitt emellan vevar propellern på utan att driva åt något särskilt håll. Via en sinnrik kamkonstruktion justeras gaspådraget via ett länkage efter hur mycket bladen vinklas.

Den gör ca 5,8 knop enligt GPS:en i telefonen och drar nästan inget bränsle alls. (Bensin 98 oktan) Gången är mycket harmonisk och motorn är överraskande tyst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar